Hvilken lærerutdanning bør jeg velge? Hvor bør jeg studere lærerutdanning?

Pedagogstudentene har laget en guide til deg som lurer på hvilken lærerutdanning du skal velge og hvor du vil studere.

Steg 1 – velg type lærerutdanning

Hvert år er det tusenvis som ønsker å bli lærere. Mange søker seg til en av de åtte lærerutdanningene vi har:

  • Lektorutdanning for 8-13 trinn
  • Grunnskolelærerutdanning for 1-7 trinn
  • Grunnskolelærerutdanning for 5-10 trinn
  • Barnehagelærerutdanning
  • Faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag
  • Praktisk-pedagogisk utdanning for allmennfag (PPU)
  • Yrkesfaglærerutdanning
  • Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag (PPU-Y)

Pedagogstudentene mener det er bra at det finnes flere ulike lærerutdanninger. Når du skal velge hvilken lærerutdanning du vil starte på, kan det være lurt å spørre seg:

  • Vil du jobbe i barnehagen, grunnskolen, ungdomsskolen eller videregående opplæring?
  • Er det noen spesielle fag brenner for?

Det er kun du selv som vet hvilke styrker du har, og hva som passer deg best. I årene fremover vil samfunnet trenge mange lærere, og spesielt lærere som kan undervise på barneskolen, altså i 1-7 trinn. Hvis du velger enkelte lærerutdanninger, kan du også få mer stipend. Les om hvilke regler som gjelder for stipend hos Lånekassen.


Les mer om du ulike lærerutdanningene:

Steg 2 – velg hvor du vil studere

Når du har bestemt deg for hvilken type lærerutdanning som passer best for deg, gjelder det å bestemme seg for studiested. Det finnes neppe en fasit for hvilket studiested som er best for deg. Det kan være mange faktorer som spiller inn i vurderingen. Det kan likevel være lurt å bruke tid på å vurdere hvilket studiested du skal søke deg til.

Undersøk hva universitetene og høgskolene skriver om sine utdanninger

Å bruke utdanningsinstitusjonene sine nettsider for å undersøke hva som kjennetegner deres lærerutdanninger og studiemiljøet på deres studiesteder, er selvsagt lurt. Samtidig vil jo de ulike høgskolene og universitetene selvfølgelig fremstille de positive sidene ved deres institusjon. Det kan derfor være nyttig å bruke flere kilder for å skaffe seg et mer utfyllende bilde.

Studiebarometeret gir deg innblikk i hva studentene mener selv

Studiebarometeret kan gi deg et lite oversiktsbilde over hva studentene selv mener.I studiebarometeret har nemlig studentene selv oppgitt hvor fornøyde de er med studieprogrammene sine. Det er en undersøkelse som gjennomføres årlig blant landets studenter og gir nyttig informasjon om blant annet studentenes egen vurdering av:

  • Undervisning
  • Tilbakemeldinger
  • Forventninger
  • Læringsmiljø
  • Organisering
  • Praksis
  • Tilknytning til yrkeslivet

Ved å bruke studiebarometeret kan du sammenligne hvor fornøyde lærerstudenter på ulike lærersteder og ulike lærerutdanninger er med utdanningene sine. Dette kan være en nyttig kilde til informasjon om de ulike lærerutdanningene og studiestedene.

Nettavisen Khrono har laget en oversikt over hvor landets mest fornøyde lærerstudenter er på de ulike lærerutdanningene basert på Studiebarometeret for 2019

Studiebarometeret er nyttig, men gir deg ikke utfyllende informasjon og sier heller ikke alt.

Vi i Pedagogstudentene vil hjelpe deg enda mer på vei mot å gjøre det riktige valget for deg. Vi har derfor intervjuet lokallagslederne våre ved flere av landets studiesteder for å gi deg lærerstudentenes egne tips og råd.

Steg 3 - Søk lærerutdanning!

Når du har bestemt deg for hvilken lærerutdanning du vil gå, og hvor du vil studere, gjelder det bare å søke på lærerutdanningen.

De fleste lærerutdanningene kan du søke på via Samordna opptak, den ordinære søknadsfristen er 15. april. Det gjelder før følgende utdanninger

  • Lektorutdanning for 8-13 trinn
  • Grunnskolelærerutdanning for 1-7 trinn
  • Grunnskolelærerutdanning for 5-10 trinn
  • Barnehagelærerutdanning
  • Faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag
  • Yrkesfaglærerutdanning

Dersom du vil søke PPU eller PPU-Y må du derimot søke på den insistusjonen du ønsker å komme inn på. Enkelte steder er det opptak både på høst og vår-semesteret. Sjekk ut institusjonenes nettsider for hvordan du søker opptak til disse lærerutdanningene:

  • Praktisk-pedagogisk utdanning for allmennfag (PPU)
  • Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag (PPU-Y)

 

Søk lærerutdanning i dag!

 

Pedagogstudentenes lærerutdanningsguide

Vi har intervjuet noen medlemmer i de ulike lokallagene våre for at de kan dele sine beste tips med deg som lurer på hvilket studiested du skal velge.

Øyvor Fossli Loddengaard, studerer selv lektorutdanning med engelsk som masterfag

Hva er det beste med å studere ved din høgskole/ ditt universitet?

Universitetet i Agder campus Kristiansand ligger nydelig til i Norges sommerby. Campus Kristiansand har omlag 8500 studenter, noe som gjør dette til et mellomstort campus hvor det er et godt og engasjerende studiemiljø. Det er mange studieretninger å velge i, noe for en hver smak. På UiA er det også et bredt utvalg av linjeforeninger og studentorganisasjoner som yrer av engasjerte studenter. Det er stort fokus på å få studenter til å engasjere seg, det mener jeg er viktig for å trives i en studenthverdag.

Det skal også nevnes at UiA har gjennom flere undersøkelser de siste årene kunnet vise til at de som utdanningssted har blant landets mest fornøyde studenter. Lektorutdanningen i Kristiansand er også svært fleksibel, noe som betyr at vi ikke er bundet opp til spesifikke fag men gjør våre egne fagvalg underveis i studiet.

Hvordan er studiemiljøet?

Studiemiljøet i Kristiansand er veldig bra, jeg tror det er mye på grunn av størrelsen på byen og campuset. Det er ikke for stort, og ikke for lite. Dette fører til at man alltids har mulighet til å finne mennesker man har mye til felles med, men allikevel bli fort kjent med både byen og andre studenter.

Hva kunne vært bedre med ditt studiested?

Mer fokus på oppfølging og veiledning av studenter som et tilbud på generelt grunnlag.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?

Å være medlem i Pedagogstudentene gir deg bare fordeler. Som medlem kan man også velge å engasjere seg i lokallag på sine studiesteder, det er så utrolig gøy og man blir med i fellesskap som gjør studiehverdagen mye tryggere og bedre.

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Lokallaget til Pedagogstudentene i Kristiansand er levende fylt med engasjement og et ønske om å gjøre studiehverdagen til lærerstudenter stadig bedre. I Kristiansand har vi for øyeblikket et særlig fokus på å arrangere fagdager og kurs for våre medlemmer. Dette mener vi er viktig og det er populære tilbud som lærerstudentene benytter seg av. Vi har også et fokus i lokallagsstyret på å bli godt kjent med hverandre og å ha det gøy når vi planlegger ulike arrangement og studiestartuka. Det som er så fint med lokallaget i Kristiansand er at det er noe for enhver smak å engasjere seg i. Dersom man ønsker å engasjere seg politisk kan man det, men om man heller føler det passer bedre å ta et særlig ansvar for promotering, ledelse eller verving av nye studenter er det også en mulighet. Vi driver altså med noe som kan engasjere de aller fleste, og vi har det veldig gøy sammen i jobben vi gjør på veien mot målet om å skape et faglig og sosialt godt studentmiljø blant lærerstudenter ved alle de ulike studielinjene. 

Hva er dine beste tips potensielle søkere? Hva bør man tenke på når man skal velge lærerutdanning og studiested?

Det er viktig at du som søker er klar over de ulike tilbudene som finnes i det studiet du ønsker å velge på de studiestedene du vurderer. Sjekk ut ulike fagkombinasjoner, det er variasjoner fra studiested til studiested. Kanskje finner du noe som passer for deg et annet sted enn byen du hadde forestilt deg at du kom til å studere i. Kom på åpen dag på forskjellige universitet og lær om mulighetene du har. Oppsøk nåværende studenter og studentaktiviteter, vi vil gjerne fortelle om vår opplevelse av studiet og studiehverdagen.

Undersøk også mulighetene for å engasjere deg i noe du synes er spennende før første dag i studiestartperioden. Da blir det lettere å få oversikt over hva du kunne ønske å høre mer om på selve studiestartdagen, som ofte er ganske overveldende for nye studenter. Det finnes gode oversikter over studentaktiviteter på nettsidene til Studentorganisasjonene. Som for eksempel Studentorganisasjonen i Agder sin oversikt som du finner her: https://stastudent.no/studentaktiviteter/

Hvilke lærer- og pedagogikkutdanninger finnes blant annet på ditt studiested?

  • Barnehagelærerutdanning
  • Faglærerutdanning
  • Grunnskolelærerutdanning 1-7
  • Grunnskolelærerutdanning 5-10
  • Lektorutdanning
  • PPU-A
  • PPU-Y
  • Yrkesfaglærerutdanning
  • Pedagogikk
  • Spesialpedagogikk

Vi har tatt en prat med Åse May

Hvordan har sommeren din vært?

Jeg har benyttet situasjonen vi er i til å reise på skikkelig Norgesferie. Har hatt en utrolig fin sommer og fått ladet opp til nytt semester.

Hva gleder du deg mest til med studiestart?

Å se andre studenter! Digital undervisning har ført til at jeg ikke har sett mine medstudenter, og jeg gleder meg til å se dem igjen! Ser også veldig frem til å stelle i stand arrangementer.

Hva er det beste med å studere ved UiS?

Vi har forelesere som har gode kunnskaper om faget sitt og som kan knytte dette opp til praksis, noe som gjør fagene mer virkelige for oss studenter. Det er også et utrolig godt miljø her på UiS. Jeg har bare gode opplevelser med andre studenter. Studenter har også gode muligheter til å påvirke studiet, da meninger og konstruktiv kritikk tas imot med åpne armer.

Hva er dine beste tips til nye studenter?

Tør å utfordre deg selv! Kom deg ut av komfortsonen din og prøv noe helt nytt som du aldri har gjort før! Selv var jeg aldri aktiv i noe verv eller lignende før jeg ble student. Jeg ble styremedlem mitt første år på UiS, og det har bare gjort studiehverdagen min bedre! Våg å utfordre dine vanlige aktiviteter, og vær åpen for å bli kjent med andre studenter.

Hvorfor har du engasjert deg i Pedagogstudentene?

Jeg ble med i lokallaget for å bli kjent med flere mennesker og få mer ut av studietiden. Senere har jeg sett verdien av å være aktiv i lokallaget og den forskjellen vi kan utgjøre, både lokalt og nasjonalt, noe som har ført til at jeg fortsatte.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?

Det er en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye mennesker og yrket vi skal jobbe i. Det er sosialt og lærerikt, og det vil bare ha en positiv påvirkning på studiehverdagen. Man kan selv velge det fokuset man ønsker å holde mest på med, om det er faglig, verving, politisk eller sosialt. Man trenger heller ikke kunne alt! Jeg hadde ingen kunnskaper når jeg ble med i lokallaget, jeg kan fortsatt ikke alt, men man lærer etter hvert. Terskelen er utrolig lav for å bli med!

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Lokallaget er utrolig inkluderende, og det er en veldig fin gjeng å være med! Vi har det veldig gøy sammen, og vi får utfordre oss selv og hverandre for hvert arrangement. Man får være med å organisere fagdager, ulike sosiale arrangement, og hva enn man har lyst til å få til.

Skjer det noe spennende som lokallaget arrangerer?

Det er klart det gjør! Vi har måttet sett an situasjonen, da det er mye nytt vi på ta hensyn til. Arbeidet med å planlegge mye gøy og sosialt for studentene er i gang, og vi poster fortløpende på vår Facebook-side.

Mari Telise Nilsen, studerer selv grunnskolelærer 5.-10. trinn

Hva er det beste med å studere ved din høgskole/ ditt universitet?

Det beste med å studere ved USN Drammen er studentlivet og det sosiale fellesskapet. Det at universitet ikke er så stort gjør at vi får bedre kontakt med studenter ved andre studieretninger. Klassene er små (ca. 60-70 stk) som gjør det enklere å bli kjent med andre og bli en sammensveiset gjeng.

Hvordan er studiemiljøet?

Studiemiljøet ved USN Drammen er veldig bra. Studentsamfunnet arrangerer en rekke sosiale kvelder, slik som quiz, spillkveld, shuffleboardturnering og karaoke. Dette er en fin arena for å møte andre studenter og få en pause fra studiehverdagen. Studentene på campus er kun fordelt over to bygninger så man møter alltids på kjente fjes på campus.

Hva kunne vært bedre med ditt studiested?

Universitetet er generelt dårlig på informasjon og administrering av studieløpene. Dette håper vi forbedres framover. Det har særlig vært problematisk med den nye masterutdanningen.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?

Ved USN Drammen er Pedagogstudentene en sosial arena for lærerstudenter. Vi er opptatt av å gjøre studiehverdagen til lærerstudentene enda bedre. Et medlemskap i Pedagogstudentene gir studenter muligheten til å engasjere seg i egne studier, påvirke politisk og å ha det gøy!

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested? 

Det beste er å kunne møte andre lærerstudenter utenfor egen klasse og eget studieløp. Du har muligheten til å sitte i styret og påvirke hvordan vi jobber for studentene på campus. Vi er opptatt av å ha det gøy og det sosiale er en viktig del av lokallaget. I tillegg får du muligheten til å påvirke nasjonalt gjennom landsstyret og landsmøte.

Hva er dine beste tips potensielle søkere? Hva bør man tenke på når man skal velge lærerutdanning og studiested?

Det er viktig å tenke på hva studiet inneholder, hvilke egenskaper og interesser du har og hvor du ser deg selv etter endt utdanning. Jeg råder nye studenter til å undersøke høgskolene og universitetene nøye før de bestemmer seg. Både fagmessig, hva de ulike institusjonene har å tilby, og hvordan ting ligger til rette for at du som student skal trives i studietiden. Det er viktig å tenke på hvor du selv føler du passer inn; er det i store grupper hvor mange studieløp og studenter er samlet på ett sted, eller på mindre arenaer? I tillegg er det fint å undersøke hvilke bomuligheter studentsamskipnadene tilbyr. Kanskje et 15-mannskollektiv er akkurat det du trenger!

Hvilke lærer- og pedagogikkutdanninger tilbys på USN Drammen?

  • Barnehagelærerutdanning
  • Grunnskolelærerutdanning 1-7
  • Grunnskolelærerutdanning 5-10

Vi har tatt en prat med Maria om studiestart! 


Hvordan har sommeren din vært?

Veldig fin! Jeg har fått reist både til Sørlandet og Nord-Norge og vært mye ute i den flotte naturen vi har.

Hva gleder du deg mest til med studiestart?

Jeg gleder meg til å se studievenner igjen, og få rutinene tilbake. Jeg gleder meg også til å komme tilbake på campus og møte de nye studentene!

Hva er det beste med å studere ved ditt universitet?

OsloMet har veldig mange gode forelesere og mange kule foreninger! Universitetet er også midt i sentrum, og det er mange aktiviteter for studenter i området.

Hva er dine beste tips til nye studenter?

Bli med på fadderuka og vær åpen for å møte mange nye studenter! Det kan også være lurt å lage en kollokviegruppe der man kan fordele litt pensum og jobbe med pensum sammen.

Hvorfor har du engasjert deg i Pedagogstudentene?

Jeg har engasjert meg fordi jeg ville være med på å påvirke hvordan utdanningen min skal se ut. Når man er med i Pedagogstudentene kan man komme med innspill på hva som burde forbedres eller endres i lærerutdanningene, og ta det videre til politikere og universitet.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?

Hvorfor ikke? Det er gratis, og det er bare fordeler! Du får en fin sekk eller handlenett og en drikkeflaske om du melder deg inn ved studiestart. Du får også et utdanningsblad i posten og billig forsikring!

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Om du vil engasjere deg ved OsloMet, så blir du med i et veldig koselig og sosialt styre som møtes ofte, både på styremøter og på fritiden.

Skjer det noe spennende som lokallaget arrangerer? (legg gjerne ved lenke til event eller lignende hvis det er aktuelt)

JA! Vi skal ha et bli kjent møte snart, så bli med om du er interessert i å lære mer om vår forening! Du finner oss på Facebook her.

 

Joakim Olsson, studerer selv grunnskulelærar 5-10

Hva er det beste med å studere ved din høgskole/ ditt universitet?

Det beste med å studere i Volda er aktivt studentmiljø og eit god samhold mellom studentane. Sjølv om det ikkje er den største studiestaden finst det noko for alle – alt frå å engasjere seg som frivillig på studenthuset, til å oppleve den flott naturen som ligg rett rundt hjørnet frå høgskuleområdet. Ei anna ting som er veldig flott med Høgskulen i Volda er at dei har mange førelesarar som er veldig dyktige, og som har relevant erfaring frå skulen og barnehagen. I tillegg har høgskulen eit godt samarbeid med dei ulike praksisskulane, og du som student får tett oppfølging når du er ute i praksis.

Hvordan er studiemiljøet?

Volda har eit veldig aktivt studentliv med mange studentorganisasjonar. Er du interessert i natur og friluftsliv? Då kanskje Natura kan vere noko for deg. Syns du det er kjekt å drive med forskjellege idrett? Då kan du bli med i Volda studentidrettslag. Å si at det finst ein organisasjon for kvart interesse er ikkje å overdrive. I tillegg har vi eit studenthus – Rokken – der det alltid skjer noko spanande. Konserter, disko og kviss er berre nokon av tinga som pleier å arrangerast der.

Hva kunne vært bedre med ditt studiested?

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?
Eg synst at nye lærarstudentar bør bli med i Pedagogstudentene for di det er ein flott plass å bli kjent med andre studentar som delar same interesser. Som medlem i Pedagogstudentene får du moglegheit til å vere med på mange forskjelleg faglege og sosiale arrangementet, der då båe får lære deg meir om kva det vil si å vere lærar, samtidleg som du møter andre engasjerte studentar.

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Det beste med å bli med i Pedagogstudententen ved HVO er at du verkeleg får ein sjans til å vere med å avgjere kva organisasjonen skal arbeide med. I Volda er vi eit ganske lite lokallag, og dersom du tek sjansa å blir med i styret er moglegheita stor for at akkurat dine idear og initiativ kan påverke kvardagen til lærarstudentane. Og sjølv om vi er eit lite lokallag så har vi god kontakt og samarbeid med dei tilsette på høgskulen, og kan på den måte hjelpe våre medlemmer dersom ein treng hjelp med ting knytt til utdanninga.

Hva er dine beste tips potensielle søkere? Hva bør man tenke på når man skal velge lærerutdanning og studiested?

Tørr å prøve noko nytt! Ikkje var redd for å reise ein ny plass, eller å velje eit anna studiestad enn kva som er forventa. Studietida er så mykje meit enn berre sjølve utdanninga, det er også ei tid for å bli kjent med nye folk og å erfare nye ting. Men til sjuande og sist kjem det jo ann på kva du har lyst til. Vel ein studiestad du trur du kjem til å trivast på – då trur eg at sjansen for at du blir fornøgd med utdanninga som størst.

Har du noe mer å tilføye?

Volda er ei utruleg flott plass å studere på. Håper vi sjåast til hausten!

Hvilke lærer- og pedagogikkutdanninger finnes blant annet på ditt studiested?

  • Barnehagelærerutdanning
  • Grunnskolelærerutdanning 1-7
  • Grunnskolelærerutdanning 5-10
  • PPU-A
  • PPU-Y

 

Eirin Lundegaard, studerer selv barnehagelærer

Hva er det beste med å studere ved din høgskole/ ditt universitet?

Vi har utdannere som kommer fra feltet. De vet hvordan det er å arbeide i barnehagen og kan selv komme med gode eksempler og erfaringer fra arbeidslivet. HVL Bergen har også vist at de lytter til studentenes meninger og kritikk når det kommer til utdanningens innhold.

Hvordan er studiemiljøet?

Jeg ville ikke byttet ut min studietid i Bergen med noen andre plasser. Når man kommer som innflytter til Bergen fra en mindre plass vil mulighetene her virke uendelig mange. Tror ikke jeg har snakket med en eneste person som ikke liker Bergen som studieby. De aller fleste ønsker å være student her lenger, og flere velger derfor å bli boende noen år til.

Hva kunne vært bedre med ditt studiested?

Vi har mange muligheter og tilbud her i Bergen. Dessverre er ikke alltid studentsamskipnaden like god på å informere studentene om tilbudene man har. Vanligvis er det slikt man finner ut av selv, og sprer ordet videre.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?
For å få noen som kjemper for dem uten at de trenger å løfte en finger! Det er også gratis og krever ingenting av medlemmene sine.

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Det er sosialt og utrolig lærerikt. Når man er engasjert i lokallaget har man også mulighet til å påvirke noe av det vi gjør i Pedagogstudentene. Både lokalt og nasjonalt. Lokalt kan man være med på å bestemme hvem man skal invitere til campus for den årlige fagdagen. Nasjonalt kan man være med å påvirke hvordan Pedagogstudentene skal arbeide politisk, og for de forskjellige lærerutdanningene.

Hva er dine beste tips potensielle søkere? Hva bør man tenke på når man skal velge lærerutdanning og studiested?

Det kan være lurt å undersøke hvilke tilbud studiestedet har og om de tilbudene er gode for deg. Hvilken lærerutdanning du ønsker å ta bør man reflektere godt over før man velger. Dette yrke skal du ha resten av livet. Det er også viktig å tenke på at når man flytter bort fra egen by eller bygd og til en potensiell storby kan det plutselig slå deg at "voksenlivet" har startet for fullt. Dersom du vet at du har sterke tilknytninger til familien vil en by som ikke er så langt borte være hensiktsmessig. Dersom du vil til en by som er et stykke fra hjemstedet ditt, så kan du trøste deg med at Facetime bare er et tastetrykk unna.

Hvilke lærer- og pedagogikkutdanninger finnes blant annet på ditt studiested?

  • Barnehagelærerutdanning
  • Faglærerutdanning
  • Grunnskolelærerutdanning 1-7
  • Grunnskolelærerutdanning 5-10
  • PPU-Y

 

Vilde Marie Ytrehus Solemdal, studerer selv lektor i religionsvitenskap

Hva er det beste med å studere ved din høgskole/ ditt universitet?

En god studentby, der alt er sentralt og innen gåavstand. God mat i kantinene og gode lesesaler. Lett å få oversikt over studentbyen og universitetsområdet.

Fin og stor by, men oversiktlig og ikke like mye mennesker som i andre store byer. Utesteder for en hver smak, og flotte uteområder som de syv fjell.

Hvordan er studiemiljøet?

Godt studentmiljø! Inkluderende miljø, med studentorganisasjoner som dekker alt av behov. Trenger heller ikke å føle deg presset til å være med i fadderuken. Man blir kjent med mange medstudenter uansett.

Hva kunne vært bedre med ditt studiested?

Praksisordningen og informasjonsflyten.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?

Godt miljø, kjekke mennesker, mange bra aktiviteter og mye gratis mat. Det er gøy å engasjere seg for noe og være med å påvirke hvordan vår utdannelse skal være. Og vi har den beste forsikringen for studenter!

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Samme som over.

Hva er dine beste tips potensielle søkere? Hva bør man tenke på når man skal velge lærerutdanning og studiested?

Finn ut hvilken fagkombinasjon du vil ha og hvor og hvordan du vil bo under studiet.

Har du noe mer å tilføye?

Lurer du fortsatt på om du vil bli lærer? Hos oss kan du ta enkeltemner på nesten hele universitetet. Det finnes noe for alle!

Hvilke lærer- og pedagogikkutdanninger finnes blant annet på ditt studiested?

  • Lektorutdanning
  • PPU-A

 

 

 

 

Karoline Granmo, studerer selv lektorutdanning i kroppsøving og idrettsfag

Hva er det beste med å studere ved din høgskole/ ditt universitet?

Ikke så alt for mange i hver klasse, bra samhold med medstudenter. Fin liten plass, med gåavstand gjennom hele sentrum.

Hvordan er studiemiljøet?

Bra. Ulike aktiviteter på kveldstid, både idrettsaktiviteter, quiz, temafester, osv.
Byen i seg selv er ganske rolig.

Hva kunne vært bedre med ditt studiested?

Informasjonen om innholdet i de ulike studiene, etter overgangen fra høyskole til universitet er ikke alt på plass dessverre.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?

Pedagogstudentene er en fin måte å engasjere seg selv i studietiden, enten i større eller mindre grad. Velger du å engasjere deg en del vil du lære masse nyttig! Uansett er det ingen ulemper med å være medlem i Pedagogstudentene. Og i tillegg får du billig forsikring.

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Samholdet. Lokallaget i Levanger er en trivelig gjeng som omgås godt med hverandre og finner på spennende ting sammen.

Hva er dine beste tips potensielle søkere? Hva bør man tenke på når man skal velge lærerutdanning og studiested?

Tenk på trivsel. Kommer du til å trives på stedet?
Tenk langsiktig. Hva er det du vil etter endt utdanning? Vil denne utdanningen gi deg det du trenger?

Hvilke lærer- og pedagogikkutdanninger finnes blant annet på ditt studiested?

  • Barnehagelærerutdanning
  • Faglærerutdanning
  • Grunnskolelærerutdanning 1-7
  • Grunnskolelærerutdanning 5-10
  • Lektorutdanning
  • PPU-Y
  • Spesialpedagogikk

 

Marius Wittwer Norbye, studerer selv grunnskolelærerutdanning 1-7

Hva er det beste med å studere ved din høgskole/ ditt universitet?

Basert på min erfaring, er det beste med å studere ved Universitetet i Tromsø at man i alle fag/emner får gode forelesninger fra flinke og erfarne forelesere som har bred erfaring innenfor sitt felt. Både som foreleser og lærer innenfor 1.-7.trinn.

Hvordan er studiemiljøet?

Studiemiljøet på mitt studie synes jeg er bra. Man har alltid noen man kan studere sammen med og får til gode plenumsdiskusjoner, både på forelesninger/seminar og andre arenaer som f.eks. gruppearbeid/kollokviearbeid. 

Hva kunne vært bedre med ditt studiested?

Det som kunne vært bedre med UiT er at alle lærerstudenter er samla på samme plass. For eksempel er 1-7 og 5-10-studentene plassert i et bygg et stykke unna resten av UiT hvor det også er lærerstudenter, blant annet studenter fra 8-13. Dette skal endres på, slik at alle lærerstudenter får plass på Campus. Dette skal være gjort innen 2020.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?

Jeg mener nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene fordi man får være med å påvirke hva som skjer på sitt studiested. Det være seg faglige/sosiale arrangementer i regi av Pedagogstudentenes lokallag. I tillegg får man en veldig god og billig forsikring.

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene i Tromsø mener jeg først og fremst er arrangementene. Man får bidratt med å bestemme hvilke arrangementer som skal arrangeres, og dermed gjøre arrangementene relevante for sin utdanning. I tillegg kommer man inn i et godt og sosialt studentmiljø hvor man føler at man bidrar, og får mye igjen for det i form av flotte opplevelser!

Hva er dine beste tips potensielle søkere? Hva bør man tenke på når man skal velge lærerutdanning og studiested?

Mitt beste tips til potensielle søkere er at man bør velge den lærerutdanningen man selv synes er riktig, uavhengig av hvilket studiested som har den spesifikke utdanningen. Jeg tenker man får det best om man velger noe man virkelig vil, og at studiehverdagen blir mye bedre når man trives! Når det gjelder valg av studiested mener jeg man også bør tenke på hva studiestedet/byen har å tilby ellers. Hvis man for eksempel er interessert i et variert uteliv, gode naturopplevelser uansett årstid, et godt sosialt miljø og mangfold, er Tromsø absolutt et anbefalt alternativ.

Hvilke lærer- og pedagogikkutdanninger finnes blant annet på ditt studiested?

  • Barnehagelærerutdanning
  • Faglærerutdanning
  • Grunnskolelærerutdanning 1-7
  • Grunnskolelærerutdanning 5-10
  • Lektorutdanning
  • PPU-A
  • PPU-Y
  • Pedagogikk
  • Spesialpedagogikk

Bjørn Erik Opgård, studerer selv grunnskolelærer 5.-10. Lektor

Hva er det beste med å studere ved din høgskole/ ditt universitet?

Det beste med å studere ved campus Alta er selve byen Alta. Byen byr på masse fantastiske friluftslivsaktiviteter med gode tur-, jakt- og fiskeforhold. Blant mange sportsfiskere er Alta en drømmedestinasjon fordi Altaelva er en lakseelv i verdensklasse.

Alta byr også på et rikt kultur og idrettsliv. Her er det verdt å nevne: Altaturneringen (fotballturnering for barn), Høstsprell (contryfestival), Alta live (musikkfestival primært for unge lovende), Riddu Riđđu (Samisk kulturfestival), Finnmarksløpet og Offroad Finnmark.

I tillegg til fritidsaktivitetene er det også kjekt å vite for de som ønsker å jobbe ved siden av studiene at her er lett å få seg arbeid, særlig i bransjer som service, helse og utdanning.

Hvordan er studiemiljøet?

Studiemiljøet i Alta bærer preg av at mange utdanningsløp er samlingsbasert. campus kan virke litt dødt i periodene mellom samlingene, samtidig rapporterer mange av de som bor og studerer i Alta at campus blir et naturlig samlingssted. Så om man liker å jobbe selvstendig hjemmefra står en fritt til å gjøre det, i tillegg til at man har mulighet til å møte og samarbeide med andre studenter på campus om man ønsker.

Hva kunne vært bedre med ditt studiested?

Studiestedet kunne ha lagt bedre til rette for at samlingene ble brukt til å bygge relasjoner mellom medstudenter. I og med at alle pedagogiske studieløp i Alta – med unntak av spesialpedagogikk – er samlingsbasert, kan det være vanskelig å bli kjent med folk i klassen. Det fine er at noen klasser og organisasjoner tar denne problematikken på alvor og lager arrangementer på kveldstid i samlingsukene.

Hvorfor mener du nye studenter bør melde seg inn i Pedagogstudentene?
Nye studenter burde melde seg inn i Pedagogstudentene av flere grunner. For det første er det de kjente grunnene: man burde alltid være organisert for å ha en organisasjon i ryggen og som kjemper for dine interesser. I tillegg så er Pedagogstudentene en glimrende organisasjon å tilegne seg organisasjonserfaring i og som medlem får man får muligheten til å stifte bekjentskap med studenter fra hele landet.

Hva er det beste med å engasjere seg i lokallaget til Pedagogstudentene ved ditt studiested?

Det beste med å engasjere seg i Alta er vi praktiserer lav terskel og høyt tak for deltagelse. Man trenger ikke å være ekspert for å få prøve seg i våre verv. Vi dyrker meningsmangfold og ønsker å være en aktør på mange arenaer på campus. Det vil si at i tillegg til å være en lokal studentpolitisk aktør, arrangerer vi også faglige og sosiale events.

Hva er dine beste tips potensielle søkere? Hva bør man tenke på når man skal velge lærerutdanning og studiested?

Til deg som skal søke deg inn på høyere utdanning: tenk på hvor du skal ta utdanningen ikke bare hva du skal utdanne deg som. Høyere utdanning er en prosess som tar flere år og trivsel er avgjørende for hvor godt du gjør det i utdanningsløpet. Når det kommer til hvilket utdanningsløp du skal velge så vil jeg råde deg til å tenke over hvilket løp som legger til rette for den personlige utviklingen du ønsker deg mest.

Hvilke lærer- og pedagogikkutdanninger finnes blant annet på ditt studiested?

  • Barnehagelærerutdanning
  • Grunnskolelærerutdanning 1-7
  • Grunnskolelærerutdanning 5-10
  • PPU-Y
  • Spesialpedagogikk
Les mer om: