Folkemengde demonstrerer foran Den russiske ambassade. Foto.

Solidaritet med Ukraina

Pedagogstudentene står i solidaritet med våre fagforeningsvenner i Ukraina, våre medstudenter, kollegaer og medmennesker.

Arrangerte demonstrasjon for et fritt Ukraina

Forrige uke demonstrerte Pedagogstudentene sammen med over 40 organisasjoner. Pedagogstudentene var medarrangør for demonstrasjonen og løfter blant annet viktigheten av solidaritet med folk i Ukraina. 

- Dette er kjempedramatisk, og det er viktig å være her i dag og vise at vi støtter det Ukrainske folket, sier studentlederen til Khrono utenfor Russlands ambassade. 

- Nå er det mange uskyldige liv som endres for alltid, som står i stor fare, og som går tapt. Et helt land og folk mister frihet og lever i stor frykt. De er våre medstudenter våre kolleger, våre brødre og søstre, da er det minste vi kan gjøre å vise solidaritet.

Barn og elever må møtes av kvalifiserte lærere

Til Utdanning sier Pedagogstudentenes leder, Elise Håkull Klungtveit, at det er viktig å samtale med barn og elever om det som nå skjer

- I disse alvorlige tidene viser det oss også hvor utrolig viktig det er at barn møtes av kvalifiserte lærere som har høy faglig og pedagogisk kompetanse til å ta de viktige, men alvorlige samtalene. 

Pedagogstudentene mener det er viktig at også studenter nå blir tatt vare på og får oppfølging til å kunne delta i slike samtaler med barn og elever mens de er i praksis. 

- Lærerstudenter som møter barn og elever burde få mulighet til å reflektere over og delta i samtaler om angrepene i Ukraina. Krigen er nært på, og barn og elever kan få et ufiltrert bilde av krigen. Det må også vi som lærerstudenter hjelpe dem med å bearbeide, sier studentlederen. 

Bekymret for studentene som nå mister muligheten til å studere

Nestleder i Pedagogstudentene, Iril Myrvang Gjørv møter NRK sammen med andre studentorganisasjoner på studentersamfunnet Chateau Neuf. 

- Det påvirker selvfølgelig framtidstroen vår, og det er det kjempeviktig at vi må snakke med andre rundt oss om, sier Myrvang Gjørv til NRK. 

- Det som gjør mest inntrykk er vanlige liv levd som ikke lenger lever vanlige liv. 

Myrvang Gjørv, som også er nestleder i studentforumet til Unio, svarer at hun er bekymret for situasjonen på spørsmål fra NRK. 

- Jeg blir bekymra, men jeg har troen på diplomati og jeg har troen på dialog. Det må vi fortsette å ha, for det er det demokratiet handler om. 

Utdanningsforbundet fordømmer på det sterkeste det russiske angrepet på Ukraina

Utdanningsforbundet som er Pedagogstudentenes moderorganisasjon ga nylig ut en uttalelse om situasjonen i Ukraina. Den kan leses i sin helehet her. 

«Folket og våre kollegaer i Ukraina skal vite at vi støtter dem. De står ikke alene. Sammen med fagbevegelsen i Norge og resten av Europa og verden forøvrig vil vi gjøre vårt for å hjelpe. Utdanningsforbundet oppfordrer norske myndigheter til å bistå våre ukrainske venner med humanitær hjelp.»